Blog

27 Maart 2023

De gemiddelde lengte van een podcast

Een vraag die vaak gesteld wordt bij het starten van een podcast is: “Wat is de ideale lengte van een podcast?” Helaas is deze vraag niet zomaar te beantwoorden, omdat de ideale lengte van een podcast afhangt van verschillende factoren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het onderwerp van de podcast, de doelgroep en de stijl van de presentatie.

Toch kunnen we wel enkele richtlijnen geven voor de gemiddelde lengte van een podcast. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de meeste mensen een voorkeur hebben voor podcasts die tussen de 20 en 60 minuten duren. Dit lijkt ook logisch als we kijken naar de manier waarop mensen podcasts consumeren. Vaak luisteren mensen naar podcasts tijdens het pendelen naar hun werk of tijdens een korte pauze. Een podcast van 20-60 minuten past dan perfect in deze korte tijdsblokken.

Natuurlijk zijn er ook mensen die liever lange podcasts luisteren. Er zijn zelfs podcasts die enkele uren kunnen duren en nog steeds een grote schare trouwe luisteraars hebben. Dit zijn vaak podcasts waarbij de presentator(s) en gasten diep ingaan op complexe onderwerpen of waarbij er een verhalende stijl is. Denk bijvoorbeeld aan de podcast Serial, die een heel seizoen besteedde aan het onderzoeken van een moordzaak.

Aan de andere kant zijn er ook podcasts die bewust kort gehouden worden. Deze podcasts worden vaak gebruikt als een manier om snel informatie te geven over een specifiek onderwerp. Een goed voorbeeld hiervan zijn podcasts van nieuwssites, die vaak niet langer duren dan enkele minuten.

Het is dus duidelijk dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag naar de ideale lengte van een podcast. Toch kunnen we wel stellen dat de meeste mensen een voorkeur hebben voor podcasts met een lengte tussen de 20 en 60 minuten. Als je een nieuwe podcast wilt starten, is het dan ook aan te raden om je hieraan te houden. Maar je kunt ook experimenteren met verschillende lengtes om te kijken welke het beste werkt voor jouw publiek en inhoud.